söndag 25 april 2010

Fascismen på frammarsch

Det finns inga nynazister - eftersom nazismen aldrig upphörde efter kriget. Runtom i världen, främst i Europa, blir de fascistiska rörelserna allt starkare, och inte bara det, de blir allt tydligare. De är inte nya, de har alltid funnits. Det har funnits tider när de har legat lågt, inte skyltat med sin agenda. De har klätt sig i kostym och pratat om problem i samband med invandring och hävdat att det inte är rasism, de har tigit om förintelsen och valt att inte kommentera revisionisternas hatiska utspel. Sverigedemokraterna har sitt ursprung i nazismen, de har starka rötter bland nazisterna som historien glömde bort; svenska gubbar som verkar harmlösa, trots att flera av dem lät sig värvas till skandinaviska SS-divisioner, andra framhärdade i sin ideologiska övertygelse och försvann, skulle man kunna tro, i folkhemmet. Bader-Meinhof försökte själva ta itu med nazister som ostraffade innehade höga poster i efterkrigstidens Tyskland, men deras metoder väckte avsky i ett Europa som hade tröttnat på våld och deras ideologi blev vagare med åren. Bader-Meinhof blev terroristerna.

I Ungern slogs den pronazistiska och ultranationalistiska kamporganisationen Pilkorsarna i tyskarnas tjänst. De deporterade judar till förintelselägren och trakasserade romer och oliktänkande. Nu är de tillbaka. Gabor Vona, extremhögerpartiet Jobbiks ledare leder också Magyar Garda, en milisgrupp med uniformer inte helt olika tredje rikets, med en svastikalikande armbindel och rödvita fanor. Vona tänker ha sin uniform på sig om han blir invald i parlamentet. Parallellerna med de nazistiska frikårerna som härjade i Tyskland på tidigt trettiotal är många; Estetiken, våldet och retoriken, som utmålar romer och judar som skyldiga till den ekonomiska krisen. Känns det igen? Historien upprepar sig inte, den bara fortsätter.

Denna europeiska sjukdom visar på nytt upp tydliga symptom. Vi må sucka när vi hör sverigedemokraters osannolikt oupplysta uttalanden om flyktingbarn, vi kanske inte tar det på allvar, vi tänker kanske att nu sätter de krokben på sig själva och snubblar bort sig innan valet. SD har än så länge inga uniformer men är likväl ett av många fascistiska partier, som Europa, i ett begynnande stadium av skrämmande historielöshet, härbärgerar.

3 kommentarer:

 1. Ja att ett sånt parti år 2010 kan vara tredje största partiet i ett EU-land är ju hisnande. Ganska jobbikt, faktiskt (!) En lång och nyanserad artikel finns här http://euobserver.com/843/29866, rekommenderas varmt.
  Jag tror mycket hänger på hur Fidesz kommer att agera. Är de center-höger (som i internationella media) eller högerpopulister (som ur svenskt pk-perspektiv?) Jobbik har framför allt tagit väljare från arbetar-vänsterlägret (trots att de gärna lyfter fram sina unga och välutbildade, precis som våra SD) och det är väl rätt troligt att Fidesz inte vill gå dem till mötes och tappa ansiktet i Europa, speciellt eftersom de sitter säkert med 50+% majoritet.

  SvaraRadera
 2. Även SD hämtar mycket röster från arbetarklassen, som tidigare troligtvis röstade S, i den meningen är inte SD höger, trots att deras politik har vissa högerdrag, den är inte heller vänster. Den svenska mediabevakningen av Fidesz är inte fullt så "pk" som man kan tro, om den skulle vara det är det nog för att svensk media, tack och lov, ännu inte har ett resignerat förhållningssätt till företeelser som det kontinentala Europa accepterar som en del av samhället. Därmed inte sagt att Sverige är mindre befläckat av tex öppen rasism, däremot är retoriken fortfarande ganska städad.

  SvaraRadera
 3. Jag uttryckte mig lite elakt om svenska media, det var inte meningen. Men jag ville bara sätta fingret på två olika sätt att betrakta det ungerska majoritetspartiet. Ordet "högerpopulism" låter så fult, och om man avfärdar mer än hälften av Ungerns väljare som anhängare av detta, så blir det fel. Jag är säker på att en stor majoritet av ungrarna trots allt inte är antisemiter eller fantiserar om Stor-Ungern. Sen att den politiska kulturen har stora brister är en annan sak, som nog tar en generation att ändra på. Så är det ju tyvärr mer eller mindre i alla gamla "östländer".

  SvaraRadera