söndag 11 april 2010

Kung Fotboll

Kung Fotboll är från Argentina. Det känns nästan överflödigt att ens nämna Lionel Messi i en blogg, men jag kan inte låta bli eftersom jag älskar fotboll. Argentina. Landslaget som väcker känslor, precis som Italien. Jag har hållit på gli Azzurri sedan 1982. Argentina har förbluffat mig lika länge. Maradona fick mig att klyvas i två bitar då han förstörde för mitt Italien. Men han var ju överjordisk, så det får gå an så här i retrospektiv, måste jag tillägga, smärtan efter straffarna i Neapel kändes länge. Av allt Diego gjorde på plan framstår en situation som extra talande. I åttondelsfinalen 90' mot Brasilien hade brassarnas mittfält punktmarkerat Diego, följt honom i hasorna, naggat honom på hälsenorna. Inte en sekund hade de släppt honom med blicken. Det stod 0-0 och matchen stod och vägde i tungviktarmötet. Då plötsligt tittar en av brassarna åt ett annat håll, kanske flyger en fiskmås förbi och distraherar, en sekund av ouppmärksamhet ger Diego ett par extra sekunder. På de sekunderna hinner han titta upp, se sin radarkompis Caniggia i fjärran och leverera en precis boll till anfallaren med den yviga frisyren som gör mål. Matchen slutar 1-0, ett sekundkonstverk signerat den störste.

Lionel Messi är inte som Maradona. Maradona omgavs av en aura som bara vissa har. Messi är så ohyggligt bra, kanske den spelare som äger den största skicklighet som världen hittills har skådat. Maradona skulle man lägga märke till om han så hade klätt sig i grått i en tusenhövdad folksamling där alla klätt sig i grått. Messi är som playstation, för att citera Arsène Wenger.

Det är dumt att jämföra. Då måste man nämna en annan kung Fotboll, Pelé, eller de taktiska nyskaparna Beckenbauer och Cruyff, eller de senaste decenniernas gigant Zidane.

Den stora världen i all ära men i min värld heter kung Fotboll Allsvenskan. Idag åker Malmö FF till Fredrikskans, en arena de vanligtvis har det svårt på. Nanne Bergstrand är en slug rackare, Roland Nilsson är inte lika slug men han förfogar över bättre spelare. Jag tror detta blir en match mellan laget MFF och tränaren Nanne. Roland Nilsson har dock varit bra på att skrämma bort spöken, förhoppningsvis är det dags idag igen.

Nämnas bör att Åtvid knep en tung poäng borta mot Häcken igår. Jag hade det på känn, när gamla kombattanter från en lägre division möts nollställs räkneverket på något sätt och då spelar tabellplacering mindre roll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar