fredag 30 april 2010

Det svänger i fotbollsvärlden

Igår bröts en liten förbannelse i Allsvenskan när svensk fotbolls enda tungviktare, sett till meriter och internationella framgångar, Malmö FF och IFK Göteborg, möttes på Ullevi. De Himmelsblå har haft märkligt svårt för Blåvitt sedan 2004 och Roland Nilsson har som MFFs tränare ännu inte besegrat något av sina gamla lag. Igår blev det en odiskutabel seger för ett MFF som hade bestämt sig för att lira boll på Ullevis veritabla åker till gräsmatta. Krydda detta med två mål hämtade ur den högra skolan så har vi ett lag med visioner som sträcker sig långt utanför den gängse allsvenska mallen.

Hylla den som hyllas bör - Roland Nilsson, inte bara en tjusig frisyrDe senaste åren har många förutspått den italienska fotbollens undergång: inga viktorior i Europa på länge, ett gammaldags sätt att spela fotboll, catenaccions* svanesång. Nu är Inter i final i Champions league mot Bayern München, som med sin finalplats befäster den tyska fotbollens återkomst i finrummet efter några års ökenvandring. Tyskland och Italien, den europeiska fotbollens verkliga giganter, något många har glömt bort i den hysteri som har omgivit Premier League och La Liga under 2000-talet.

Giacinto Facchetti, catenaccions förgrundsfigur

* Catenaccio, efter catenaccio = låskolv, ett defensivt välstrukturerat spel som utvecklades av Inter och sedermera det italienska landslaget under 60 -och 70-talen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar