torsdag 16 september 2010

Borgarnas falska matematik

Alliansens matematik är lika enkel som obehaglig: En majoritet av svenskarna har sysselsättning, så har det alltid varit. Genom att ge dem som har sysselsättning en hundralapp eller två till i månaden att köpa en platt-teve för så köper man garanterat tillräckligt många väljare för att vara att räkna med även nästa val. De har alltså köpt röster och skapat en bekväm och navelskådande medelklass, ungefär som i USA. Att man därigenom kapar banden med samhällets mest behövande är inget som bekymrar varken regeringen eller den nya skygglappsförsedda medelklassen. Den så kallades arbetslinjens syfte har aldrig varit att ge fler människor jobb utan att ge dem som har jobb lite mer pengar, resultatet kan vi se i den känsla av förträfflighet som sprider sig i samhället och som har skapat ett "vi och dom": vi som är duktiga och gör rätt för oss och dom som är dåliga och inte gör rätt för sig.

Borgarna har fått svensk ekonomi att verka stark. Falsk matematik. Nedrustningar och utförsäljningar gör statskassan lite bättre men allt annat mycket sämre. Lärartjänster försvinner från de kommunala skolorna medan skolor med vinstintressen blir rikare. Resultat: en ojämlik skola och ökad segregering bland unga. Allmännyttan säljs ut, bostadsmarknaden avregleras och öppnas för spekulation, resultat: färre hyresrätter, ökad boendesegregation. Minskade satsningar på skydd av viktiga biotoper, förnybar energi och en miljövänligare infrastruktur, resultat: sämre kollektivtrafik, mer utsläpp, ett rekordlågt internationellt anseende. Listan kan göras lång.

En hemsk effekt av den borgerliga politiken och retoriken är att regeringen har lyckats få många människor att tro att marknadsekonomi är samhällets anatomi, som en naturlag. SDS, allt mer högervriden, skriver i dagens ledare att: det är den rödgröna verklighetsförankringen i stort som saknas. Ett typiskt högerargument, det att människor med vision saknar verklighetsförankring. Men jag säger: På 1800-talet var verkligheten förfärlig för en majoritet av Sveriges befolkning, men förändringen kom, varför det? Jo, för att kloka människor inte stod ut med orättvisorna, för att människor med vision stakade ut nya leder, för att förtryckta människor fick lov att andas igen och bli respekterade. Det är frihet, borgarnas version av frihet är friheten att välja mellan Sony och Panasonic, en falsk frihet, en mättnadens frihet, en lögnens frihet.

Det mest tragiska med de senaste fyra åren är att borgarna har godkänt en retorisk låg nivå. Moderaterna pratar mest i siffror, (förutom när "hjärntrusten" uttalar sig, som Billström om romerna) därför tror folk på dem, liksom på Centern som maler på med ordet entreprenör, vilket har en positiv laddning. Mest ansvariga för att Sverige närmar sig en danskifiering av debatten är Folkpartiet och Kristdemokraterna. Språktest, burkaförbud och förakt för smal kultur är bara några av de bruna stråk som likt bromsspår i den skenbara liberalismens och den insmickrande värdekonservatismens kalsonger följer de båda partierna i hasorna. De tar röster från SD, säger de som försvarar dem, men jag säger: de bereder väg för lögner och fördomar och moralpanik.

Häromdagen i en niondeklass jag undervisade i kom frågan om flyktingmottagande upp. En elev frågade: varför ska Sverige ta emot flest flyktingar i världen? Efter att ha upplyst dem om att Sverige inte tar emot flest flyktingar i världen, det gör Iran följt av en rad andra länder i tredje världen, räckte en annan elev upp handen och sa: det är en moralisk plikt att hjälpa människor som flyr från krig och andra problem. Det finns hopp.

Det är en moralisk plikt att hjälpa andra människor. Om vi inte lever enligt den principen rämnar fundamentet för hela vår civilisation.

Rösta rätt, rösta rödgrönt!

2 kommentarer:

  1. Även om jag inte håller med om dina politiska slutsatser så är det alltid härligt att läsa Statarkattens fylliga prosa. Lyriska extrapoäng för metaforen om liberalismens kalsonger, jag skrattar fortfarande!

    SvaraRadera
  2. Tack för komplimangen över blockgränsen! Jag har visst kastat handskarna nu... Jag förmodar att jag nu får känna på samma typ av frustration borgerliga väljare har känt under alla år med S-hegemoni.

    SvaraRadera