tisdag 14 september 2010

Därför ska man inte rösta på SD, del 34768...and counting

I trettiotalets Tyskland föraktades kultur som inte lyfte fram det tyska kulturarvet, det "rena" tyska kulturarvet, det som byggde på villfarelsen att vissa folk var bättre än andra. Nazisterna brände böcker och belade kulturpersonligheter med förbud, många flydde, många fängslades, många dödades. Kultur som de breda massorna inte tyckte om kallade nazisterna depraverad. Depraverad var det; "flummig" kallar Björn Söder (SD) kultur som sponsras med regionala pengar. Han vill skära bort mer än hälften i den regionala kulturbudgeten i Skåne. Låt oss titta lite på hur han formulerar sig: Det är för mycket flum i kulturen, menar han. Regionens kulturbidrag går till små gruppers särintressen, till kultur som inte lockar någon publik och till kulturarbetare som bara vill tillfredsställa sina egna behov, menar Björn Söder. Sen bjuder Söder på en saftig motsägelse: – Jag vill poängtera att vi inte ska reglera vilken kultur som ska visas eller inte visas. Men det som ska finansieras genom skattemedel ska beslutas av politiker. Antingen ska det finnas ett folkligt intresse eller så ska det ingå i vårt kulturarv. Ska vi gissa att Söder har tänkt sig att han ska vara med och bestämma vad som är folkligt och vårt kulturarv? SD röjer sina avsikter, de vill bestämma vad som är kultur, precis som alla andra odemokratiska rörelser. En gång i tiden satt han i Lund med sina bruna kamrater och sa att den gamla universitetsstaden var en hemvist för en "kastrerad medelklass", nu ger han opera och smal konst epitetet "flum". Suck, om bara folk som tänker rösta på de här pajaserna insåg hur stora likheter det finns mellan SD:s och nazisternas retorik.

En fluga i den redan beska soppan är att han har mage att lyfta fram kultur som han tycker att regionen ska sponsra, föga förvånande pekar han på vad han menar är inhemsk kultur. Men kultur har aldrig varit statisk, alltså skulle sådan kultur som Söder lyfter fram som bra kultur inte existera idag om hans föregångare hade tänkt som han gör. Så snälla, solka inte ner folkdräkter eller keramiktillverkning med din smutsiga propaganda!

SD verkar inte kapabla att förstå att traditioner inte är stillastående etnografiska reliker, de förändras, de har alltid förändrats, för att de är levande. Däremot hade jag hoppats att sådana som Söder var etnografiska reliker, i nån monter nånstans, kanske som ett inslag i en framtida utställning med "flummig" konst på en konsthall med temat "Villfarelser -en exposé".

Egentligen är det helt sjukt att behöva sitta här och försöka bemöta SD:s inbilskhet. Jag klandrar till viss del den borgerliga regeringen som i sin politik, i hela sin människosyn har bidragit till att sänka den retoriska nivån i det offentliga rummet, och nej, det handlar inte om att jag vill belägga någon med censur, det handlar om demokratiskt ansvar och anständighet. SD ljuger, SD sprider fördomar, SD sprider hat, så enkelt är det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar