söndag 5 september 2010

Ducka för högerkroken!

En krönika i dagens DN är oerhört indignerad över V:s utrikespolitiska doktrin som sägs innehålla osaklig kritik mot USA och dess hegemoni. Det är ganska mycket pajkastning över det hela och innehåller en hel del klassiska högerkrokar som gör gällande att Ohly är en hemsk kommunist som gillar Sovjet, Kina, Nordkorea och Kuba och att alla som är vänster är historielösa. Att dessa stater sedan dag 1, eller åtminstone 2, varit allt annat än marxistiska tycks ointressant för krönikören. Att Kina är ett av de mest urspårade kapitalistiska samhällena som västliga ledare dagligen krälar för verkar inte heller väsentligt.

Många högersympatisörer menar att kapitalism är ett slags patologiskt samhällstillstånd, en naturlag som inte kan ha fel. Kanske är det därför skribenten blir så upprörd över USA-kritiken, mest över V:s kritik mot USA:s krigföring/utrikespolitik. Ordet historielöshet är den röda tråden i krönikan, och historielös är just vad skribenten kommer att anses vara om några år om han fortsätter att hävda att USA:s krig förs i "frihetens och demokratins" namn.

2 kommentarer:

 1. Men... om de inte är historielösa, så innebär det att de VET vad som gällde förr och VILL ha tillbaka saker som europeiska storkrig vart 10-15- år (upplösningen av EU), kommunistisk diktatur i ett flertal länder, mm.

  Så frågan är:
  Är vänsterpartiet A) extremt okunnniga, B) Onda eller C) Både och?

  SvaraRadera
 2. Tack för din kommentar, Avilan,
  Historielöshet finns i alla politiska färger, alltså är vi alla okunniga, onda, naiva. Om man är moderat och gillar USA och amerikanska värderingar, måste man då också tycka om 60-70-80-talens USA-stödda diktaurer i Latinamerika? Jag tycker att häxjakten på Ohly är ganska smaklös och billig, därför kritiserar jag den. Förresten, när var det europeiska storkrig vart tionde år och vad har det med Ohly att göra? De två senaste storkrigen i Europa startades av en monarki resp. nazistregim. Och tror du verkligen att Ohly vill ha diktatur?

  SvaraRadera